Wednesday, January 28, 2015

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τον ραδιοφωνικό σταθμό Imagine 89,7 της Θεσσαλονίκης



Αρχικά ξεκίνησε ως ένα Θεσσαλονικιώτικο ραδιόφωνο-ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι δημιουργοί του Αντώνης Κανάκης & Γιάννης Σερβετάς. Στις 28 Οκτωβρίου του 2007 εξέπεμψε για πρώτη  φορά ο νέος ραδιοφωνικός σταθμός, με σήμα την πεταλούδα-μικρόφωνο (και με σήμα κατατεθέν την ευρηματική φωτογραφία με τον "John Lennon" και την "Yoko Ono").

Σήμερα, εν έτει 2015, ο Imagine έχει ακροατές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, και όχι μόνο. Μπορώ να απαριθμήσω (Έλληνες) ακροατές από διάφορα μέρη του κόσμου: από την Αμερική, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλες χώρες της Ασίας, από την Αυστραλία, και φυσικά από σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, μπορώ να τους ονοματίσω με το μικρό τους όνομα και να σας πω και με τι ασχολείται ο καθένας στις περισσότερες των περιπτώσεων. Γιατί οι ακροατές του Imagine έτσι γνωριζόμαστε: με το μικρό μας όνομα και ίσως με ένα μικρό παρατσούκλι/χαρακτηριστικό από δίπλα. «Γνωριζόμαστε» δηλαδή, γιατί οι περισσότεροι δε γνωριζόμαστε. Δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, εκτός από κάποιους που μπορεί να συναντιούνται στις παρουσιάσεις του ετήσιου βιβλίου/ημερολογίου του Γιάννη Σερβετά ανά την Ελλάδα (αυτές οι παρουσιάσεις είναι κάτι σαν reunion για εμάς τους ακροατές).

Και όμως, αν και δε γνωριζόμαστε, μπορώ να πω ότι συμπαθιόμαστε έως αγαπιόμαστε. Και οι ακροατές μεταξύ μας, και οι ακροατές με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Παράδοξο θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Παράδοξο και όμως αληθινό!

Πώς ήταν παλιά οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που είχαν λίγους (λόγω περιορισμένης εμβέλειας) αλλά σταθερούς ακροατές και υπήρχε μια άμεση σχέση μεταξύ τους; Έτσι κάπως είναι και ο Imagine, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Έχει δηλαδή σταθερούς ακροατές, αλλά πολλούς. Και όσοι καινούριοι προστίθενται, δύσκολα ξεκολλάνε.

Αν κάποιος «σταθερός» ακροατής κάνει καιρό να δώσει σημεία ζωής (με SMS ή ηλεκτρονικό μήνυμα ή/και τηλεφωνικά), όλο και κάποιος θα τον αναζητήσει στον αέρα (συνήθως ραδιοφωνικός παραγωγός). Και μέσα σε λίγα λεπτά, ο «αγνοούμενος» θα εμφανιστεί, στέλνοντας τα χαιρετίσματά του και τον λόγο που δεν έχει επικοινωνήσει τόσο καιρό.

Είμαστε μια παρεούλα, που απαρτίζεται από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που ζουν ο καθένας τη ζωή του, αλλά τους συνδέουν δύο βασικά στοιχεία: η αγάπη για την καλή μουσική (ή τουλάχιστον μια κοινή μουσική αισθητική) και μια κοινή νοοτροπία, στην οποία η ανάγκη για επικοινωνία παίζει πρωταρχικό ρόλο. Αυτή η ανάγκη για επικοινωνία μας συγκεντρώνει κάθε μέρα σε αυτό το γλυκό ραδιοφωνικό «χωριό», για να πούμε μια καλημέρα/καλησπέρα, να μοιραστούμε τα νέα μας, τα προβλήματά μας, να συμβουλέψουμε και να πειράξουμε ενίοτε ο ένας τον άλλον, να γελάσουμε, αλλά και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Να πούμε μια καλή κουβέντα όταν ο άλλος την έχει ανάγκη, να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, να φερθούμε ανθρώπινα.

Τελικά, μήπως είναι αυτό που μας ενώνει; Η ανάγκη να φερθούμε και να μας φερθούν ανθρώπινα; Πολύ θα ήθελα ο
Imagine να ήταν μια μικρογραφία της κοινωνίας, γιατί τότε η κοινωνία θα ήταν πολύ καλύτερη. Θα γλιτώναμε πολλές παρεξηγήσεις, πολλές τρικλοποδιές και πολλά ανούσια κομμάτια της καθημερινότητάς μας.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται λίγο υπερβολικά, συντονιστείτε για να το δείτε (ακούσετε μάλλον) και μόνοι σας.

Στο www.imagine897.gr μπορείτε να ακούσετε ζωντανά, το ίδιο και μέσω Facebook στη σελίδα 
Imagine 89.7, αλλά και μέσω της εφαρμογής Imagine 89.7 για κινητά και tablets.

Παραθέτω και το πρόγραμμα του σταθμού (με μια μικρή επεξήγηση,  για να διαλέξετε ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα):
07:00 - 10:00 -  "Πρωινό Φρικασέ", Θανάσης Κοντογιάννης - Νεκτάριος Αλεξίου (εγγυημένα χαρούμενο ξεκίνημα της μέρας-αποκλείεται να μη γελάσεις!)
10:00 - 12:00 -  Γιάννης Σερβετάς - Βασίλης Δέλιος (πολλά λόγια, λίγη μουσική, αλλά λόγια από καρδιάς)
12:00 - 14:00 -  Χρήστος Κιούσης - Άννα Πρίγγα - Κωστής Τζαντζαράς (χιούμορ και κοινωνικές αναλύσεις, έρευνες και προτάσεις μέσα από μια σύγχρονη, νεανική ματιά)
14:00 - 17:00 - Στέφανος Τσιτσόπουλος (το ψαγμένο τρίωρο του Imagine-αλλά όχι ψευτοκουλτούρα)
17:00 - 20:00 - Χρήστος Μητρέντσης (καλή μουσική και πολλά 80s-αποκλείεται να μην τον συμπαθήσεις αυτόν τον τύπο!)
20:00 - 23:00 - Βάσω Βλαχοπούλου (ταξιδιάρικη μουσική, αισθαντική γυναικεία φωνή-τι καλύτερο για βραδινή χαλάρωση;)
23:00 - 07:00 - Το βραδινό πρόγραμμα του Imagine με μουσική επιλεγμένη από τον Αντώνη Κανάκη (όπως επίσης και τα Σαβαβατοκύριακα)


Υ.Γ. Στον Imagine δεν υπάρχουν λίστες. Κάθε παραγωγός παίζει ό,τι θέλει, από ένα σύνολο τραγουδιών που εμπλουτίζεται διαρκώς από τον Αντώνη Κανάκη. Έτσι, συχνά-πυκνά ανακαλύπτουμε νέα τραγούδια και νέους μουσικούς! Επίσης, αν και το πρόγραμμα του σταθμού βασίζεται κατά μεγάλη πλειοψηφία στην ξένη μουσική,έχω ακούσει από κλασική μουσική μέχρι Τσιτσάνη και ελληνικό ροκ. Ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, που κάνει τον Imagine κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

1 comment: